Tradycyjna bułgarska kuchnia, czyli co zjeść na wakacjach?

bułgarska kuchnia - tarator
Źródło


Sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim zaczynają się pierwsze podróże do Bułgarii. Niektórzy w tym pięknym kraju pojawią się po raz kolejny, a dla niektórych będzie to pierwsza wizyta. Obie grupy będą miały szansę nacieszyć się jednym z najprzyjemniejszych elementów miejscowych tradycji - kuchnią! Oto 15 przysmaków, których koniecznie trzeba spróbować na wakacjach w Bułgarii.


Czego spodziewać się na bułgarskim stole?


Hotelowe śniadania i posiłki niewiele mają wspólnego z prawdziwą bułgarską kuchnią. Owszem, pewne małe bułgarskie przekąski zostaną podane do wyboru na śniadanie czy kolację, ale jeśli chcecie zjeść naprawdę po bułgarsku - wybierzcie się na miasto. W wielu restauracjach znajdziecie tradycyjne, miejscowe potrawy. 

Bułgarska kuchnia różni się od tej polskiej. To przede wszystkim miks potraw, które “swoimi” nazywa wiele krajów. Znajdziecie tutaj elementy charakterystyczne dla całych Bałkan, Grecji oraz Turcji. Na bułgarskim stole obowiązkowe są warzywa - przede wszystkim papryka, pomidory, ogórki i fasola. Dużą rolą w bułgarskiej jadalni grają produkty mleczne i ich pochodne (zobacz niżej, co mam na myśli).

Musaka


Nie bez powodu niektórzy nazywają musakę królową bułgarskiej kuchni. To jedna z tych potraw, bez których Bułgarzy się nie obejdą! Bułgarska musaka  to przede wszystkim mięso mielone (kajma), pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz marchew. To rodzaj zapiekanki, której wierzch pokrywa roztopiony ser oraz tak zwana zaliwka, czyli mieszanka bułgarskiego jogurtu oraz jajek.

Sałatka szopska

bułgarska kuchnia - sałatka szopska


Szopska jest kolejnym znakiem handlowym bułgarskiej kuchni. Bardzo często rozpoczyna ona wszelkiego rodzaju oficjalne posiłki. Składają się na nią grubo pokrojone ogórki, pomidory, cebula oraz zielona papryka. Wierzch szopskiej sałatki stanowi starty biały ser.

Tarator


Bułgarski chłodnik ogórkowy, który jest niemalże niezbędny w okresie gorącego lata. Mieszanka ogórków, jogurtu, wody, kopru, czosnku oraz orzechów idealnie sprawdza się w upalne dni.

Banica


Banica to bułgarski wypiek, który dominuje w bułgarskich piekarniach i jest tak popularny, jak w Polsce popularne są drożdżówki (albo i bardziej). Banica to cienkie płaty ciasta zawinięte wokół nadzienia. Najczęściej stanowi je słony biały ser, ale można spotkać również wersje z porem, jabłkami czy dynią.

Liutenica


Liutenica to typowy bułgarski dodatek do kanapek, ale również i wielu innych potraw. Konsystencją przypomina puree, które przygotowuje się z papryki, pomidorów, marchwi, czosnku oraz przypraw.

Łukanka

bułgarska kuchnia - łukanka
Źródło


Tradycyjny przysmak, który Bułgarom zastępuje salami i jest do niego zbliżone. Łukanka różni się od produktu na produkt, ale każdą z nich cechuje twardość i suchość tego rodzaju wędliny.

Kaszkawał i sirene


Bułgarzy słyną zmiłości do rodzimego sera: żółtego kaszkawału i białego sirena. To główne rodzaje sera, które znajdziecie w bułgarskich sklepach i które najczęściej podaje się podczas hotelowych śniadań. Podczas, gdy kaszkawał zbliżony jest smakiem do innych żółtych serów, biało sirene przypomina nasz polski twaróg, tyle, że bardzo słony. W Bułgarii popularne jest serwowanie frytek posypanych białym serem.

Nadziewana papryka


bułgarska kuchnia - nadziewana papryka
Źródło


Wybierając się do supermarketów po codzienne zakupy, Bułgarzy wynoszą z nich całe siatki papryki. To warzywo bardzo popularne w Bułgarii, które wykorzystuje się do wielu potraw - a nadziewana papryka (pyłneni czuszki) to jedna z nich. Najczęściej zapiekana, w środku najczęściej wypełniona jest ryżem, mięsem lub fasolą.

Bułgarski jogurt


Tradycyjny bułgarski jogurt - tak zwane kiseło mliako - to produkt popularny na całym świecie. Gęsty, mleczny wyrób, który swoją sławę zyskał dzięki unikalnym kulturom bakterii obecnym tylko w bułgarskim powietrzu. Kiseło mliako Bułgarzy dodają do wielu potraw jako dodatek.

Rakija


W Bułgarii, jak na kraj bałkański przystało, zamiast wódki serwuje się rakiję. Smaków i rodzajów znajdziecie do wyboru, do koloru. Nie będziecie też mieli problemu ze znalezieniem miejsca, w którym nabyć można ten tradycyjny bałkański trunek.

Wino


Rakija to nie wszystko - podczas wakacji w Bułgarii, warto zainteresować się również lokalnymi winami. Te produkowane w miejscowości Mełnik są znane na całym świecie i stanowiły jedną z ulubionych marek Winstona Churchilla.

Boza

bułgarska kuchnia - boza
Źródło


To kolejny napój tradycyjny dla Bułgarów, który najczęściej podaje się do śniadań. To fermentująca mieszkanka cukru, wody i pszenicy, która nabiera charakterystycznego, brązowego koloru, gęstej konsystencji i specyficznego zapachu.

Airian


Airian jest mlecznym dodatkiem do posiłków, napojem bazującym na kisełym mliaku, które następnie miesza się z wodą. Airian czasem podaje się słodki, czasem lekko solony. W sklepach  na półkach z nabiałem można również kupić jego owocowe wersje.

Giuwecz


Giuwecz to bułgarski garnkowy miszmasz, który najczęściej obejmuje się mięso, paprykę i pomidory. Podobny do gulaszu, jest potrawą, którą zapieka i serwuje się w tradycyjnej bułgarskiej ceramice.


Kawyrma

bułgarska kuchnia - kawyrma
Źródło


Podobną potrawą do giuweczu jest kawyrma, którą również przygotowuje się od początku do końca w glinianych garnkach. To mięso z papryką oraz innymi, dobranymi według danego przepisu warzywami, które często dekoruje się od góry sadzonym jajkiem.


Piętnaście specjałów, które otwierają listę “do spróbowania w Bułgarii”. Które z nich znacie? Macie już swoich ulubieńców?

___

Spodobał Ci się ten post? Obserwuj mnie na Facebooku i Instagramie, gdzie znajdziesz dodatkowe materiały o Bułgarii!

Komentarze